Založ si blog

Ako popravujeme školákov

…nenápadne, s úsmevom. Tlačíme ich 10 rokov počas povinnej školskej dochádzky na hranu, potom ich hodíme do vody a poď, plávaj.
Ale oni nevedia ako.
Nedokážeme používať možnosti 21. storočia a zabíjame čas nedôležitými vecami. Vôbec netuším na čo mi je, že viem rozlíšiť stalagmit, stalaktit a stalagnát. Nerozumiem, na čo mi je naspamäť naučený chemický vzorec fotosyntézy a pravidlo o rytmickom krátení. Doteraz neviem, kedy v živote využijem skok cez kozu. 
Školský systém brutálne zaspal.

Deti nemajú ani šajnu, ako naozaj fungujú sociálne média, pritom 90% z nich je minimálne polovicu voľného času na Facebooku. Nepoznajú pravidlá, neriešia súkromie, ani že sú za to, čo robia zodpovední, nie sú ostražití, nedávajú si pozor, kde čo napíšu.
Nevedia, v čom sú dobrí. Nútime ich iba doháňať to, v čom dobrí nie sú. Trojka z matematiky? Šup na doučovanie. Keď máš z výtvarnej jednotky, tak už si nekresli, to už vieš. Nikdy z neho nebude grafický designer.
A mohol byť.
Väčšinu času trávia s vychovávateľkami v družine, učiteľkami v škole, kuchárkami v jedálni…. to sú všetko zamestnanci. Živnosť, faktúry, DPH? Ak nedostanú do vienka zvedavosť a informácie doma, nikto im ich na škole nedodá… pretože oni sa v škole medzitým učia skákať cez kozu.
Nemajú mediálnu výchovu, veria televízii, veria reklame, uveria všetkému. Médiá nie sú najväčšie zlo, ale my sme mediálne negramotní a nevieme selektovať informácie, nezaujímajú nás zdroje, neoverujeme, nezaujíma nás ako a prečo. O tom sa v škole nevraví, radšej poďme deti trápiť na pestovateľských prácach na pozemku vedľa základnej školy.
Vychovávame stádo detí, ktoré nebudú mať motiváciu získať prácu, ktorá ich bude robiť v živote šťastnými, pretože o tom nič nevedia a nikto im nepovedal, aké je to strašne podstatné.
Tie deti sa budú trápiť so zháňaním práce, pretože si ich za 5-10 rokov zamestnanci budú už iba googliť (a nájdu kopu verejných informácií na zle používaných sociálnych sieťach). Tie isté deti, ktoré Provident dostane jedným jednoduchým telefonátom. Tie, ktoré budú jesť najjemnejšie ovocné jogurty z panenskej prírody s desaťtisíc éčkami z reklamy na Markíze.
V škole trávia priemerne sedem hodín denne, má ich pripraviť na život a dať im všeobecné vzdelanie..toto ich majú skutočne učiť doma po večeroch rodičia? (Nehovoriac o tom, že poniektorí o tom tiež nemajú ani potuchy)
Čo takto to obrátiť? Zakomponovať do tých siedmich hodín denne praktické a pre život dôležité informácie a zbytočnosti nechať na voľný čas?
Milé školstvo, preber sa.. a rýchlo.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2162x
Priemerná čítanosť článkov: 2162x

Autor blogu

Kategórie

Archív